Zonnebrand wordt uit bikini verwijderd
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Zonnebrand uit kleding verwijderen

Ontdek de 6 tips

Zonnebrand uit je kleding halen: hoe doe je dat op de juiste manier? En krijg je zonnebrand überhaupt wel uit je kleren? In de zomer wil je natuurlijk niet verbranden in de zon, dus dat betekent: heel veel smeren. Maar met al dat smeren ontstaan er ook weleens zonnebrandvlekken op je zwemkleding. Zonnebrandcrème is best wel een vettige crème. Daarom krijg je die gele of oranje vlekken er niet zomaar met een beetje water uit. Gelukkig zijn er een aantal andere manieren waarop je eenvoudig zonnebrandvlekken uit je badmode haalt. In dit artikel geven we 6 tips, zodat jij vlekkeloos de zomer kunt doorkomen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Zonnebrandcrème veroorzaakt oranje en gele vlekken op je zwemkleding. Alleen water volstaat niet om deze te verwijderen.
  • Je kunt zonnebrandvlekken verwijderen uit witte kleding door je kleren in het zonlicht te leggen. Zonlicht heeft namelijk een blekende werking. De vlekken zullen hierdoor verdwijnen.
  • Smeer wat groene zeep op de zonnebrandvlek en laat intrekken. Spoel de zeep vervolgens uit. De gele vlekken op je zwemkleding zullen nu verdwenen zijn.
  • Neem een tissue en dep een beetje wasbenzine op de zonnebrandvlek. Stop je kleding vervolgens in de wasmachine. De oranje vlekken zullen spoorloos zijn. Dit middeltje werkt ook goed bij het verwijderen van oude vlekken van zonnebrand.
  • Verwijder de gele of oranje vlekken eenvoudig uit je (zwem)kleding met een beetje glansspoelmiddel. Dep wat glansspoelmiddel op de vlek, laat intrekken en was je kleding in de wasmachine.
  • Je kunt ook shampoo of afwasmiddel gebruiken om de gele vlekken uit je zwemkleding te halen. Deze middeltjes hebben een ontvettende werking.
  • Ten slotte kun je ook altijd een speciale vlekverwijderaar uit de drogist gebruiken om zonnebrand te verwijderen.

Hoe krijg je zonnebrand uit je kleding?

Zonnebrand zorgt ervoor dat je oranje of gele vlekken op je zwemkleding krijgt. Vooral in witte kleding vallen de zonnebrandvlekken erg goed op. Heb jij oranje vlekken op je favoriete witte bikini die perfect bij jouw figuur past? Dan zul je zien dat je die er met onderstaande tips uit krijgt.

Tips om zonnebrand uit witte kleding te krijgen

Dit zijn onze 6 tips & tricks om zonnebrandvlekken te verwijderen:

Zonnebrand vlekken gaan uit witte kleding door de zon

Wist je dat je met behulp van zonlicht zonnebrand uit witte kleding kunt krijgen? De reden: de zon heeft een blekende werking waardoor de zonnebrand vlek zal verdwijnen.

Hoe je hierbij te werk gaat? Was eerst je witte kleding en laat deze vervolgens direct in de zon drogen. Doe je witte kleding dus niet in de droger, maar laat de natuur – in dit geval de zon – haar werk doen. Als je kleding droog is, zul je zien dat het zonlicht de zonnebrand uit je witte kleding heeft gehaald.

Groene zeep

Waar groene zeep al wel niet goed voor is! Je kunt groene zeep namelijk ook gebruiken om zonnebrand uit je kleding te krijgen. Smeer een beetje groene zeep op de zonnebrand vlek en voeg wat warm water toe. Laat de zeep vervolgens een tijdje intrekken. Je kunt je kleding daarna in de wasmachine wassen. Je zult het zien: de zonnebrand vlekken zijn nu uit je kleding. Is de zonnebrand toch niet helemaal uit je kleding verdwenen? Herhaal het proces dan nog een keer.

Wasbenzine

Een ander wondermiddeltje om zonnebrand uit kleding te verwijderen, is wasbenzine. Wasbenzine is wel wat agressiever dan bijvoorbeeld groene zeep. Test dus eerst op een klein stukje van je kledingstuk. Gaat deze test goed? Dan kun je de overige zonnebrandvlekken verwijderen. Gebruik hiervoor een tissue waar je wat wasbenzine opdoet en dep op de zonnebrandvlek. Spoel je zwemkleding vervolgens uit en stop het betreffende item in de wasmachine. Na het wassen van je zwemkleding zul je zien dat de zonnebrand uit je kleding is verdwenen als sneeuw voor de zon.

Weetje: wasbenzine is ook effectief als je oude zonnebrandvlekken wilt verwijderen.

Glansspoelmiddel

Het kan soms gebeuren dat je zonnebrandcrème oranje of gele vlekken op je zwemkleding maakt. Maar geen paniek, want met glansspoelmiddel haal je de zonnebrand er meteen uit. Hoe? Dep wat glansspoelmiddel op de zonnebrandvlek en laat even intrekken. De ontvettende kracht van dit middel zal de zonnebrand direct uit je kleding halen. Vervolgens kun je de (zwem)kleding wassen, zoals je dat normaal gezien doet. Je kleding is nu weer vlekvrij en heerlijk fris.

Shampoo of afwasmiddel

Om zonnebrandvlekken te verwijderen, kun je ook shampoo of afwasmiddel gebruiken. Deze middelen hebben net als glansspoelmiddel een ontvettende werking en helpen om zonnebrand uit kleding te verwijderen. Dep een beetje shampoo of afwasmiddel op de vlek, laat even intrekken en doe je kledingstuk vervolgens in de wasmachine. Als het goed is, zijn na het wassen de zonnebrandvlekken verdwenen.

Speciale vlekverwijderaar

Naast de genoemde huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een speciale vlekverwijderaar te kopen. Breng de vlekverwijderaar aan op de zonnebrandvlek en laat een tijdje intrekken. Vervolgens stop je het kledingstuk in de wasmachine. Ook zo krijg je zonnebrand uit je kleding.

Zonnebrandvlekken voorkomen, is natuurlijk altijd beter dan vlekken verwijderen. Smeer je dus altijd voorzichtig in. Heb je jezelf helemaal ingesmeerd? Wacht dan nog even met het aantrekken van je kleding. Laat de zonnebrandcrème eerst nog even intrekken. Zo voorkom je dat de zonnebrand vlekken maakt op je kleding. Heb je toch oranje of gele vlekken van zonnebrand op je kleding gekregen? Dan heb je met dit artikel een goede handleiding om ze met succes te kunnen verwijderen.