Take care
De juiste verzorging van jurken en pakken

Van het werk naar huis, van huis naar een feest - en weer terug. Vervolgens staat Take Care op het programma, dus het reinigen van je pak of jurk. Bij ons vind je de belangrijkste instructies voor het meenemen, reinigen en opbergen van jurken en pakken, zodat je favoriete kledingstukken niet beschadigen en je er nog lang plezier van kunt hebben. Take care!

A-lijn jurk
Transporttips

Jurken mee op reis

Op pad met de auto? Dan kan je je jurk het beste in een kledingzak opbergen en op een zo egaal mogelijk oppervlak leggen. Als er een vliegreis op de planning staat, moet je goed overwegen of je jurk in de koffer past. Zo ja: Vouw de jurk, indien mogelijk, slechts twee of drie keer om de ligvouwen te beperken. Scheid bovendien de opgevouwen lagen stof van elkaar door middel van zijdepapier. Als alternatief kun je een harde koffer met een geïntegreerde kledingstang gebruiken. Bij jurken met een hoepelrok of een afwerking met veel tule helpt vaak alleen een speciale kledingdoos. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij naar het transport hiervan. In elk geval moet de jurk bij aankomst op de plaats van bestemming zo snel mogelijk worden uitgepakt en aan een kledinghanger worden gehangen, zodat eventuele ligvouwen nog kunnen uithangen.

Vrouw draagt een glitterjurk
Reiniging

Jurken schoonmaken

Take care en jurken voor bijzondere gelegenheden goed verzorgen is heel belangrijk. Deze zijn namelijk vaak luxe afgewerkt. Dit vormt een uitdaging bij het reinigen. Hoe kun je het best omgaan met al die kraaltjes, de tule en glinsterende pailletten? De jurk thuis in de wasmachine stoppen, is streng af te raden. Ons advies: Laat bijzondere jurken altijd professioneel reinigen om beschadigingen te voorkomen. Zit er een vlek op je jurk op een plek die makkelijk schoon te maken is? Dan kun je de jurk het best op de volgende manier met de hand wassen: De vlekken besprenkelen met een mengsel van water en wasmiddel, ze voorzichtig deppen en vervolgens met water uitspoelen om het wasmiddel te verwijderen. Hierna laat je de jurk op een donkere plek drogen, omdat direct zonlicht de kleur kan veranderen.

Galajurk
Opbergtips

Zuinig zijn op jurken

Wil je je jurken opbergen? Draai ze dan in elk geval 'naar links' en bewaar ze binnestebuiten. Stop je jurk vervolgens in een katoenen kledingzak. De jurk is op deze manier beschermd tegen vuil, motten, licht en wrijving. Let op: Plastic zakken en vacuümzakken zijn niet geschikt, want ze kunnen door condensatie zorgen voor geurvorming of vlekken. Je kunt niet al te zware jurken in een kledingzak gewoon aan een kledinghanger ophangen in de kledingkast. Bij zware jurken kunnen naden beschadigd raken als ze uithangen. Deze jurken kun je het best liggend opbergen in speciale, pH-neutrale dozen. In dergelijke dozen wordt vaak, anders dan bij de katoenen kledingzak, zijdepapier aangebracht.

Ontdek onze jurken

Overhemd met gilet en stropdas
Transporttips

Pakken mee op reis

Hoe kunnen mannen vouwen en kreukels in hun pak voorkomen? Wij bespreken beknopt de mogelijke manieren. Als je korte afstanden met de auto rijdt, kun je het pak gewoon in een kledingzak aan een kledinghanger ophangen. Als je met het vliegtuig reist, kun je het best een harde koffer met een geïntegreerde kledingstang gebruiken voor het ophangen van je pak. Let er wel op dat je koffer niet te vol zit. Scheid bovendien de lagen stof van elkaar door middel van zijdepapier. Haal het pak na aankomst zo snel mogelijk uit je koffer en hang het uit, zodat de kreukels kunnen verdwijnen. Zijn er nog vouwen te zien? Hang je pak dan in de badkamer als je gaat douchen. De warmte en luchtvochtigheid zorgen ervoor dat de vouwen weer glad worden. Hang je pak vervolgens in de slaapkamer en laat het daar 's nachts uithangen. De volgende ochtend is het glad.

Wit overhemd
Reiniging

Pakken schoonhouden

Bij het reinigen van pakken geldt de volgende vuistregel: Maak je pak schoon als het nodig is, maar probeer het zo min mogelijk te reinigen. Een colbert en een broek mogen niet in de wasmachine thuis worden gewassen. Wij raden je aan om hiervoor professionals in te schakelen! Je kunt je pak maximaal twee keer per jaar probleemloos volledig laten reinigen. Breng het colbert en de broek altijd samen naar de stomerij, omdat deze twee items anders niet in gelijke mate slijten en eventueel qua kleur gaan afwijken. Wie zuinig met zijn pak omgaat en deze tips opvolgt, kan een bezoekje aan de stomerij lang uitstellen. Nadat het pak is gedragen, moet het met een borstel met zacht, natuurlijk haar (bijvoorbeeld kort paardenhaar) worden uitgeborsteld en goed worden gelucht.

Zwart pak met stropdas
Opbergtips

Goed omgaan met je pak

Wil je ervoor zorgen dat je pak extra lang mee gaat? Berg het dan op in een katoenen kledingzak, zodat vuil, motten, licht en wrijving geen kans hebben. Plastic zakken en vacuümzakken daarentegen kunnen door condensatie zorgen voor geurtjes of vlekken. Gebruik een kledinghanger met een verbreed schoudergedeelte om je pak op te hangen. Hang de bijpassende broek aan de dwarsstang van de kledinghanger. Hang het pak niet te dicht bij de rest van je kleding en zorg voor ventilatie, zodat het kan ademen. Kortom, take care!

Ontdek onze pakken