Verzorgingstips voor jurken en kostuums

Transport & Pflegetipps für Kleider und Anzüge

Van het werk naar huis, van huis naar een feest - en weer terug. Vervolgens het reinigen en daarna nog het opbergen in de kast tot de volgende gelegenheid. Jurken en pakken voor bijzondere gelegenheden krijgen vaak veel te verduren. Bij ons vind je de belangrijkste instructies voor het meenemen, reinigen en opbergen van jurken en pakken, zodat de favoriete kledingstukken niet beschadigen en je er nog lang plezier van kunt hebben.

 
 
TROUW JURK

JURKEN MEE OP REIS

TRANSPORTTIPS

Op pad met de auto? Dan kan je je jurk het beste in een kledingzak opbergen en op een zo egaal mogelijk oppervlak leggen. Als er een vliegreis op het programma staat, moet je goed overwegen of je jurk in de koffer past. Zo ja: vouw de jurk indien mogelijk slechts twee of drie keer om de ligvouwen te minimaliseren. Scheid bovendien de opgevouwen lagen stof van elkaar door middel van zijdepapier. Als alternatief kun je een harde koffer met een geïntegreerde kledingstang gebruiken. Bij jurken met een hoepelrok of een hoog tulegehalte helpt vaak alleen een speciale jurkendoos. Informeer bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt naar het transport hiervan. In elk geval moet de jurk bij aankomst op de plaats van bestemming zo snel mogelijk worden uitgepakt en aan een kledinghanger worden opgehangen, zodat eventuele ligvouwen nog kunnen uithangen.

- In de auto: liggend in een kledingzak
- In de koffer: lagen stof door middel van zijdepapier van elkaar scheiden
- Bij aankomst: meteen ophangen

JURKEN SCHOONHOUDEN

REINIGINGSINSTRUCTIES

Jurken voor bijzondere gelegenheden zijn vaak luxueus uitgevoerd, wat zorgt voor een uitdaging bij het reinigen: je weet niet wat je aan moet met kralen, tule en pailletten bij het wassen en de jurk thuis in de wasmachine gooien is streng af te raden. Wij adviseren daarom altijd om bijzondere jurken professioneel te laten reinigen om beschadiging te voorkomen. Als er vlekken op zitten op plekken die makkelijk schoon te maken zijn, kan je de jurk het beste op de volgende manier met de hand wassen: de vlekken besprenkelen met een mengsel van water en wasmiddel, ze voorzichtig deppen en vervolgens met water uitspoelen om het wasmiddel te verwijderen. Hierna laat je de jurk op een donkere plek drogen, omdat direct zonlicht de kleur kanveranderen.

- Voor volledige reiniging: naar de stomerij brengen
- Bij kleinere vlekken: voorzichtig met de hand wassen
- Drogen: op een donkere plek

HIGH SCHOOL
HIGH SCHOOL

ZUINIG OMGAAN MET JURKEN

OPBERGTIPS

Bij het opbergen van jurken is het belangrijk om ze 'naar links' te draaien en binnestebuiten te bewaren. Zo doe je vervolgens je jurk in een katoenen kledingzak. De jurk is nu beschermd tegen vuil, motten, licht en wrijving. Plastic zakken en vacuümzakken daarentegen kunnen door condensatie voor geurvorming of vlekken zorgen. Je kunt niet al te zware jurken, eenmaal ingepakt, gewoon aan een kledinghanger in de kledingkast ophangen. Bij zware jurken kunnen naden beschadigen als ze lang hangen. Deze kan je het best liggend opbergen in speciale, pH-neutrale dozen. In zulke dozen wordt vaak, anders dan bij de katoenen kledingzak, zijdepapier aangebracht.

- Naar links gedraaid in een kledingzak opbergen
- Een kledingzak van katoen gebruiken
- Hele zware jurken niet ophangen, maar neerleggen

 
 

PAKKEN MEE OP REIS

TRANSPORTTIPS

Hoe kunnen mannen vouwen in hun pak voorkomen? Als je korte afstanden met je auto rijdt, kan je je pak gewoon in een kledingzak aan de kledinghanger op. Als je met het vliegtuig reist, kan je het beste een harde koffer met een geïntegreerde kledingstang gebruiken voor het ophangen van je pak. Let er wel op dat je koffer niet te vol zit. Scheid bovendien de lagen stof van elkaar door middel van zijdepapier. Haal het pak na aankomst zo snel mogelijk uit je koffer en hang het uit om te laten ontkreuken. Zijn er nog vouwen te zien? Hang je pak in de badkamer bij de eerstvolgende keer dat je gaat douchen: de warmte en luchtvochtigheid zorgen ervoor dat de vouwen weer glad worden. Hang je pak vervolgens in de slaapkamer en laat het daar 's nachts uithangen. De volgende ochtend is het glad.

- In de auto: in een kledingzak aan de kledinghanger ophangen
- In de koffer: harde koffer met kledingstang gebruiken
- Bij aankomst: meteen ophangen

HIGH SCHOOL
HIGH SCHOOL

PAKKEN SCHOONHOUDEN

REINIGINGSINSTRUCTIES

Bij het reinigen van pakken geldt het volgende vuistregel: zo vaak als nodig, maar zo min mogelijk. Een colbert en een broek mogen niet in de wasmachine thuis worden gewassen. Wij raden je aan om alleen professionals in de buurt van deze kledingstukken te laten komen! Je kunt je pak maximaal twee keer per jaar probleemloos volledig laten reinigen. Breng het colbert en de broek altijd samen naar de stomerij, omdat deze twee items anders verschillend verouderen en eventueel qua kleur gaan afwijken. Wie zuinig met zijn pak omgaat en deze tips aanhoudt kan de stomerij lang uitstellen.Nadat het pak is gedragen, moet het met een borstel met zacht, natuurlijk haar (bijvoorbeeld kort paardenhaar) worden uitgeborsteld en uitgebreid worden gelucht.

- Zo vaak als nodig, zo min mogelijk
- Maximaal twee keer per jaar naar een professionele stomerij
- Thuis een borstel met natuurlijk haar gebruiken en luchten

ZUINIG OMGAAN MET PAKKEN

OPBERGTIPS

Wil je ervoor zorgen dat je pak lang mee gaat? Verpak het dan in een katoenen kledingzak, zodat het tegen vuil, motten, licht en wrijving is beschermd. Plastic zakken en vacuümzakken daarentegen kunnen door condensatie voor geurvorming of vlekken zorgen. Gebruik een kledinghanger met een verbrede schouder voor het ophangen. Hang de bijpassende broek aan de dwarsstang van de kledinghanger. Hang het pak niet te dicht bij de rest van je kleding en geef het lucht om te ademen.

- Opbergen in een katoenen kledingzak
- Een vormbeugel gebruiken voor het ophangen
- In de kast lucht tussen het pak en andere kledingstukken laten

HIGH SCHOOL
 

MEER ONTDEKKEN

Ontdek alles voor een perfecte look
bij bijzondere gelegenheden.

HIGH SCHOOL
HIGH SCHOOL
HIGH SCHOOL

JURKEN
GIDS

Een reden om feest te vieren: onze jurkengids met alle informatie en inspiratie die je nodig hebt om indruk te maken bij de eerstvolgende dress-up-gelegenheid.

Nu ontdekken ›

BRUILOFTS
WERELD

Let’s celebrate love: om de mooiste dag van het leven nog mooier te laten worden, vind je in onze bruiloftswereld inspirerende looks en stijlvolle suggesties. Niet alleen voor het bruidspaar, maar ook voor gasten.

Nu ontdekken ›

PAKKEN
GIDS

De aanschaf van een pak is voor veel mannen het koningsnummer van het shoppen. Om deze gebeurtenis in de toekomst tot een succes te maken, vind je bij ons alle belangrijke informatie over dresscodes, pasvormen en een handleiding met vijf stappen naar het perfecte pak.

Nu ontdekken ›