Kleding voor een sollicitatiegesprek
Laura Jansen

Laura Jansen

Kleding tijdens een sollicitatiegesprek

De beste tips voor succes

Sommigen onder ons hebben speciale kleding voor een sollicitatiegesprek en dat is ook niet zo gek. De sollicitatie kleding die je draagt, bepaalt namelijk de eerste indruk die je maakt. En die indruk heeft grote invloed op het verdere verloop van het gesprek. Maak je een verkeerde eerste indruk? Dan is het moeilijk om dit tijdens een sollicitatiegesprek bij te stellen. Waarom kleding zo belangrijk is? De sollicitatie outfit die je draagt, bepaalt hoe je op je gesprekspartner overkomt. Daarom is kleding een belangrijk aandachtspunt bij het solliciteren. Wij laten je in dit artikel zien wat de juiste kleding tijdens een sollicitatiegesprek is.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • Leer de bedrijfscultuur van het bedrijf kennen en bepaal of formele of informele kleding voor het sollicitatiegesprek passend is.
 • Vrouwen kiezen voor een broekpak of nette jurk (formeel) óf voor een jeans met blazer/blouse of een leuke jurk (informeel).
 • Mannen kiezen voor een zakelijk pak (formeel) óf voor een jeans/nette broek met een overhemd of trui (informeel).
 • Kies een kleur die past bij hetgeen je wilt uitstralen. Kies blauw voor een zakelijke uitstraling en rood voor passie en kracht.
 • Draag altijd nette schoenen. Zorg er ook voor dat er geen kreukels, vlekken of gaten in je kleding zitten.
 • Kies een stof die past bij wat je wilt uitstralen. Hoe soepeler en dunner de stof, hoe zachter de uitstraling. Hoe steviger en dikker het materiaal, hoe krachtiger je uitstraling zal zijn.
 • Hoe hoger het contrast, des te krachtiger je over zult komen. Hoe lager het contrast, hoe zachter je uitstraling zal zijn.
 • Val op met een kleur of opvallende accessoires.

Kledingtips voor je sollicitatiegesprek

Voordat je een passende outfit voor je sollicitatiegesprek uitkiest, is het belangrijk dat je inzicht hebt in de bedrijfscultuur. Deze bepaalt namelijk de kledingstijl van de werknemers. Heeft het bedrijf een dresscode? Hoe gaan de werknemers gekleed? Heel zakelijk of juist casual? Je kunt dit vaak al zien op de foto’s op de bedrijfswebsite. Je kunt ook navragen bij de recruiter of eventueel informeren bij een kennis die al bij het betreffende bedrijf werkt.

Het is belangrijk om je kleding af te stemmen op de functie en organisatie. Wanneer sla je nou de plank mis? Als jij bijvoorbeeld heel casual gekleed bent tijdens het sollicitatiegesprek, terwijl alle werknemers strak in het pak op de werkvloer verschijnen. Bekijk daarom van tevoren goed bij welk type bedrijf je solliciteert. Op basis daarvan kun je bepalen of het passend is om voor formele of informele sollicitatiekleding te kiezen.

Sollicitatiekleding — de do's en don'ts :

 • Zorg ervoor dat je kleding er netjes en verzorgd uitziet. Dit wil zeggen zonder kreukels, vlekken of scheuren. 
 • Draag geen pet, muts of andere opvallende accessoires. 
 • Draag nette en verzorgde schoenen, dus geen afgetrapte of vieze exemplaren.
 • Zorg voor een verzorgd uiterlijk. Voor de dames geldt: draag niet te veel make-up. Heren zorgen ervoor dat ze netjes geschoren zijn. Voor iedereen geldt: let er altijd op dat je haar mooi verzorgd is.

Sollicitatiekleding voor een vrouw

Formeel
Er bestaat natuurlijk niet één sollicitatie outfit voor een vrouw. Er zijn tal van mogelijkheden. Maar eerst moet je natuurlijk bepalen of je een formele of informele outfit nodig hebt. Welke stijl is passend? Is het passend om formeel gekleed te gaan? Dan zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een van de volgende outfits:

 • een broekpak
 • een nette jurk tot over de knie (al dan niet gecombineerd met een jasje) 
 • een knielange rok in combinatie met een nette blouse
 • pumps
 • mooie laarzen

Informeel
Is formele kleding niet passend en valt je keuze op informele kleding? Dan zijn er ook genoeg opties. Denk bij een informele sollicitatie outfit voor een vrouw aan de volgende looks:

 • een donkere spijkerbroek met een mooie blazer of blouse
 • een mooie informele jurk (let erop dat deze niet te kort mag zijn)
 • nette sneakers
 • een paar leuke laarsjes

Weetje: een informele outfit voor een sollicitatiegesprek mag best wat meer kleur hebben. Dan val je meteen meer op.

Altijd goed: de blazer
Het is altijd goed om in een mooie blazer in je garderobe te hebben. Een blazer kun je namelijk zowel zakelijk als casual te dragen. Als je een blazer draagt, zie je er altijd verzorgd uit en maak je een goede indruk. Als je vooral op formele functies solliciteert, kun je voor een chic jasje kiezen met een mooie strakke kraag. Ga voor een zakelijke kleur, zoals donkerblauw. Solliciteer je op functies waarbij de bedrijfscultuur wat informeler is? Dan is het mooi om een casual blazer te dragen in een kleur die bij jou past. 

Extra sollicitatiekleding tips voor vrouwen:

 • Draag niet te veel accessoires die afleiden of geluid maken, zoals rammelende armbanden. 
 • Zorg ervoor dat je bh en je bh-bandjes niet zichtbaar zijn. 
 • Draag nette schoenen die bij je outfit passen. 
 • Zorg ervoor dat je sollicitatiegesprek kleding niet te veel huid laat zien. Draag bijvoorbeeld geen extreem kort rokje, een diep decolleté of een crop top. 
 • Draag geen doorschijnende stoffen.

Sollicitatiekleding voor een man

Bepaal of de stijl van je sollicitatie outfit formeel of informeel moet zijn.

Als het passend is om naar je sollicitatiegesprek formeel gekleed te gaan, kun je als man strak in pak gaan of een nette broek met een colbert dragen. Voor sommige functies is het verstandig om een net pak aan te schaffen. Let er dan in elk geval op dat je een goed pak koopt met een perfecte pasvorm. Wil je ook een stropdas dragen als je gaat solliciteren? Ga dan voor een exemplaar dat bij je sollicitatie outfit past en besteed aandacht aan het knopen van je stropdas.

Is het passender om informeel gekleed te gaan? Dan kun je bijvoorbeeld een mooie jeans met een overhemd en casual jasje dragen. Solliciteren in een spijkerbroek kan dus als informele kleding wenselijk is. Of draag een nette broek met een trui, eventueel met een overhemd eronder.

Key pieces voor je sollicitatie outfit

Overhemd

Een mooi overhemd is altijd goed, of je nu informeel of formeel gekleed wilt gaan. Wil je formele kleding tijdens het sollicitatiegesprek dragen? Dan is een overhemd met een stijve boord een goede optie. Kies bovendien het best voor de kleur wit of lichtblauw. Draag je een casual sollicitatie outfit? Dan kun je een overhemd met een kleinere kraag dragen. Kies in dit geval het best voor een opvallende kleur die bij je past. Belangrijk: zorg er altijd voor dat je overhemd goed gestreken is, zodat je uitstraling verzorgd is.

Schoenen

Maak je sollicitatie outfit af met nette schoenen. Kies voor gepoetste leren schoenen onder een pak. Of trek schone, nette sneakers aan onder een jeans. Wil je net wat anders? Dan zijn suède schoenen ook een goede optie, zowel voor een formele als een casual stijl.

Sollicitatiegesprek en kleding: alle tips

Voordat je een sollicitatie outfit gaat shoppen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de onderstaande aandachtspunten en tips:

Welke kleur draag je bij een sollicitatie?

Als je weet welke outfit je wilt dragen voor je sollicitatiegesprek, is het vervolgens ook belangrijk om te kijken naar de kleur. Wist je dat kleuren ook invloed hebben op je uitstraling? Elke kleur heeft een betekenis en wekt een bepaald gevoel op. Je kunt de betekenis van kleuren dus inzetten om jouw uitstraling kracht bij te zetten.

Wil je een zakelijke uitstraling creëren? Dan zijn de kleuren donkerblauw (in combinatie met wit) en zwart passende kleuren. Een net donkerblauw pak met een wit overhemd is het toonbeeld van een zakelijke uitstraling. Wil je laten zien dat je een betrouwbare medewerker bent? Dan is bruin een hele goede kleur om te dragen. Ben jij iemand met kracht en passie? Ga dan voor de kleur rood. Rood laat je er aantrekkelijker uitzien en zorgt ervoor dat je meer kracht, passie en zelfvertrouwen uitstraalt.

Solliciteer je op een creatieve functie? Dan zijn geel, oranje of turquoise heel mooi. Deze kleuren staan onder andere voor creativiteit en enthousiasme. Bedenk dus vooraf wat je wilt uitstralen en welke kleuren bij die uitstraling horen. Als je de juiste kleuren draagt, kun je jouw uitstraling extra veel kracht bijzetten tijdens een sollicitatiegesprek.

Welke stof kies je het best?

Wist je dat de stof van je kleding ook invloed heeft op je uitstraling? Hoe soepeler en dunner de stof is, hoe zachter de uitstraling. Hoe steviger en dikker de stof is, hoe krachtiger de uitstraling. Een glanzende stof heeft een beweeglijke uitstraling. Met een glanzende stof is je uitstraling extraverter. Met een matte stof lijk je juist wat meer ingetogen.

Ga je voor veel of weinig contrast?

Ook contrast heeft invloed op je uitstraling. Hoe hoger het contrast, hoe krachtiger je overkomt. En hoe lager het contrast, hoe zachter je uitstraling. In een donkere outfit met een hoog contrast straal je bijvoorbeeld meer kracht uit. Dit terwijl je in een lichte outfit met een laag contrast meer zachtheid uitstraalt. Houd hier dus rekening mee als je gaat solliciteren. Solliciteer je naar een leidinggevende functie? Dan kun je beter voor meer contrast kiezen. Ben jij een vertrouwenspersoon en wil je toegankelijkheid uitstralen? Kies dan voor een laag contrast en lichte kleuren.

Opvallen met je kleding tijdens het sollicitatiegesprek

Natuurlijk is een klassieke blauwe blazer altijd goed, maar als je écht wilt opvallen moet je strategischer kiezen. Er komen op een dag misschien wel tien mensen in een donkerblauw pak voor die ene specifieke baan op gesprek. Hoe zorg jij er nou voor dat je opvalt? Heel simpel, door een opvallend detail in een opvallende kleur aan je sollicitatie outfit toe te voegen. Dat wil niet zeggen dat je nu snel een fel gekleurd pak aan moet trekken, maar zorg in elk geval wel voor een gekleurd detail. Dit kan een kleurig detail op je kleding zijn, maar ook een kleurrijk accessoire. Zo blijf je beter in het geheugen van je gesprekspartner hangen. En dat is wat je wilt.

Als vrouw kun je bijvoorbeeld altijd een paar opvallende oorbellen in een mooie kleur dragen. Als man kun je kiezen voor contrasterende knoopjes op je overhemd of voor een chique opvallende riem of stropdas met een opvallend detail.

Belangrijk: blijf jezelf

Het belangrijkste bij het kiezen van sollicitatiegesprek kleding is dat je jezelf blijft. Ga jezelf niet anders voor doen en zorg ervoor dat je kleding laat zien wie jij bent. Kies voor een persoonlijke stijl, want daarmee onderscheid je jezelf ook van de rest. Past een mantelpakje niet bij jou? Dan is dit voor jou simpelweg geen geschikte kleding voor een sollicitatiegesprek. Je moet jezelf in jouw sollicitatie outfit goed voelen. Dat is wat telt.