Paarse outfit voor Paarse Vrijdag 2024
Patty Smeets

Patty Smeets

Paarse Vrijdag 2024

Zo doe je mee!

Paarse Vrijdag 2024 valt dit jaar op 13 december. Op deze dag dragen heel veel jongeren paarse kleding om solidariteit te tonen met de LGBTQIA+ gemeenschap. Nog steeds zijn er leerlingen en studenten die zich vanwege hun gender of seksuele voorkeuren niet veilig en geaccepteerd voelen op school. Op Purple Friday wordt er extra aandacht gevraagd voor het creëren van een veilig klimaat op scholen en universiteiten voor iedereen. Wil je weten waar dit initiatief vandaan komt en waarom het zo belangrijk is? Ben je benieuwd hoe je mee kunt doen met Paarse Vrijdag 2024? Lees dan snel verder.

Het belangrijkste in één oogopslag:

  • Paarse Vrijdag is in het leven geroepen om het discrimineren van LGBTQIA+ mensen tegen te gaan.
  • Het is een initiatief van het GSA netwerk. GSA is de afkorting van 'Gender and Sexuality Alliance'.
  • Op Paarse Vrijdag 2024 wordt solidariteit getoond met de queer community.
  • Van kleding tot accessoires; paars is dé kleur van dit evenement.
  • Op Purple Friday 2024 wordt op scholen en universiteiten extra aandacht besteed aan genderdiversiteit.
  • Studenten en leerlingen dragen op deze actiedag een steentje bij aan het steunen van gendergelijkheid. Maar feitelijk kan iedereen deelnemen.
  • Purple Friday wordt dit jaar in Nederland gevierd op 13 december 2024.
  • Trek lila of paarse kleding aan. Of ga eventueel voor een outfit in regenboogkleuren.
  • De kleur paars is hét symbool van de LGBTQIA+ gemeenschap en daarom is deze kleur elk jaar op Purple Day zo populair.

Wat is Paarse Vrijdag?

Paarse Vrijdag 2024 is de dag waarop leerlingen en studenten paarse kleding dragen om bewustwording te creëren voor de LGBTQIA+ community. Ook buiten het onderwijs wordt er op deze vrijdag aandacht gevraagd voor mensen met een genderidentiteit als lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse queer of non-binair.

Wie heeft Paarse Vrijdag bedacht?

Paarse Vrijdag is in het leven geroepen door GSA. Deze letters staan voor 'Gender and Sexuality Alliance'. Oorspronkelijk komt Purple Friday uit de Verenigde Staten. Daar wordt het Spirit Day genoemd. Paarse Vrijdag vond voor het eerst plaats in 2010 om discriminatie van LHBTQ+ jongeren op scholen onder de aandacht te brengen.

Hoe wordt Paarse Vrijdag 2024 gevierd?

Paarse Vrijdag 2024 wordt gevierd in paarse outfits. Alle leerlingen en studenten worden op deze dag opgeroepen om paarse kleding te dragen. De scholen kleuren paars en jongeren tonen openlijk hun solidariteit met LGBTQIA+'ers.

Wie doen er mee aan Paarse Vrijdag 2024?

Scholen, universiteiten, leerlingen en studenten doen mee aan Paarse Vrijdag 2024. Vorig jaar deden er in Nederland ruim 3000 scholen mee! Deze actiedag is ondertussen ook buiten het onderwijs populair geworden. Bedrijven en andere instellingen organiseren op deze belangrijke vrijdag verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor de queer gemeenschap.

Hoe kun je meedoen aan Paarse Vrijdag 2024?

Meedoen aan Paarse Vrijdag 2024 is heel eenvoudig. Je kunt je solidariteit tonen met de LHBTIQA+ gemeenschap door lila of paarse kleding naar school of werk te dragen. Je kunt ook meehelpen om bewustwording te creëren door op te komen voor iedereen die gediscrimineerd wordt op basis van gender. Juist door genderdiversiteit bespreekbaar te maken, inspireer je anderen en wordt er een veilige omgeving gecreëerd voor iedereen.

Wanneer is het Paarse Vrijdag?

Op vrijdag 13 december 2024 is het Paarse Vrijdag. Deze kleurrijke dag wordt in Nederland elk jaar op de 2e vrijdag in december gevierd. In Amerika wordt deze dag 'Spirit Day' genoemd. Spirit Day valt elk jaar op de derde donderdag van oktober in de VS. Het initiatief bestaat al 14 jaar en is ondertussen een wereldwijd bekend evenement.

Wat draag je op Paarse Vrijdag?

Als Paarse Vrijdag 2024 aanbreekt, draag je een Paarse Vrijdag outfit. Dit is kleding in paars, lila of violet. Het kan gaan om een all-over paarse outfit, maar de kleur paars combineren is natuurlijk ook een optie. Heb je geen Paarse Vrijdag trui in je kledingkast hangen? Of is paars gewoon niet echt jouw kleur, maar wil je wél de LGBTQIA+ community steunen? Maak je look dan compleet met paarse accessoires zoals een paarse sjaal of muts. Goed om te weten: alle kleurtypes kunnen de kleur paars dragen.

Waarom paars dragen?

Paars wordt gedragen op Paarse Vrijdag 2024. De kleur paars is namelijk een van de kleuren uit de regenboogvlag. Deze kleurrijke vlag staat symbool voor de queer gemeenschap. Scholieren en studenten dragen paarse kleding om publiekelijk hun steun te betuigen aan lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en andere genderidentiteiten.

Waar staat Paarse Vrijdag voor?

Paarse Vrijdag staat voor vrijheid om te zijn wie je bent, ongeacht gender en seksuele voorkeuren. Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor scholieren en studenten die gepest of buiten gesloten worden door hun geaardheid.


Bestaat er ook een Paarse Maandag?

Ja, er bestaat ook een Paarse Maandag. Dit is de derde maandag van januari. Deze dag is heeft niets te maken met Paarse vrijdag 2024, maar is afgeleid van Blue Monday en staat bekend als de meest deprimerende dag van het jaar.


Hoe vaak is het Paarse Vrijdag?

Het is 1 keer per jaar Paarse Vrijdag en deze 'Pride Day' wordt in Nederland al sinds 2010 gevierd op de tweede vrijdag van december.


Waarom paars op Paarse Vrijdag?

Paars wordt automatisch gekoppeld Purple Friday. Paars is namelijk dé kleur van de LGBTQIA+ gemeenschap. Paars staat voor transformatie. Het is daarom dé perfecte kleur voor je outfit op Paarse Vrijdag 2024.