SCHOENEN WASSEN EN ONDERHOUDEN:
TIPS EN TRUCS

Of het nu gaat om elegante leren schoenen of sportieve schoenen van stof, verzorgde schoenen zijn een echte must. Ondanks intensief onderhoud kan het na verloop van tijd gebeuren dat vuil, regen of zweet lelijke vlekken achterlaten. Op het moment dat hardnekkige vlekken niet meer met een schoenborstel of andere onderhoudsproducten kunnen worden verwijderd, biedt de wasmachine vaak uitkomst. In onze waswijzer kun je lezen welke schoenen in de wasmachine mogen, waar je op moet letten en hoe je schoenen heel eenvoudig opnieuw glans geeft.

HET BELANGRIJKSTE IN ÉÉN OOGOPSLAG:

 • Stoffen schoenen en sneakers moeten voor het wassen worden ontdaan van het grootste vuil en van veters. Schoenen van een materiaalmix kunnen het beste op 30 graden worden gewassen en schoenen van alleen stof op 40 graden.
 • Gebruik een waszak of kussensloop en normaal wasmiddel om schoenen tijdens het wassen te beschermen.
 • Leren schoenen mogen niet in de wasmachine. Ze kunnen het beste worden onderhouden met een borstel en schoensmeer.

 

 

Welke schoenen mogen in de wasmachine?

Het klinkt op het eerste gezicht een beetje vreemd om schoenen in een wasmachine te wassen. Bij modellen van natuurlijk textiel of synthetisch materiaal is dit echter dé methode om vuile schoenen weer schoon te krijgen. Witte schoenen van stof of kleurrijke gymschoenen kunnen doorgaans gewoon in de wasmachine worden gewassen. Leren schoenen moeten daarentegen ver uit de buurt van de wastrommel worden gehouden. Door het intensieve wasproces kan het leer beschadigen en zelfs poreus of dof worden. Leren schoenen kun je het beste met de hand wassen, met een zachte, vochtige doek of met een beetje schoensmeer.

Schoenen voorbehandelen voor de wasmachine

Een goede voorbehandeling van de schoenen op het wassen is net zo belangrijk als de keuze van een juiste wasprogramma. Verwijder vóór het wassen het grootste vuil met behulp van een schoenborstel. Schud de schoenen verder goed uit, zodat er geen verborgen kleine steentjes meer in kunnen zitten. Voor losse onderdelen zoals veters of inlegzolen geldt: altijd verwijderen voorafgaand aan het wassen. Was de schoenen in een waszak. Als je geen waszak bij de hand hebt, kun je als alternatief ook een oude kussensloop gebruiken.

Een programma voor fijne was kiezen?

Schoenen van een materiaalmix kunnen het beste op 30 graden worden gewassen. Zo ben je er ook zeker van dat het model en formaat van je schoenen behouden blijven. Schoenen van alleen stof mogen daarentegen op 40 graden worden gewassen. Over het algemeen volstaat een programma voor fijne was zonder centrifugeren.

Welk wasmiddel te gebruiken?

Je hebt hiervoor geen speciaal wasmiddel nodig. Sterker nog: een standaard wasmiddel volstaat. Bij zeer kwetsbaar materiaal kun je ook een speciaal wasmiddel voor fijne was gebruiken. Je moet alleen geen wasverzachter gebruiken, omdat lijm daar zacht van wordt en de schoenzool hierdoor los kan raken.

Schoenen goed drogen

Schoenen kunnen na het wassen het beste aan de lucht worden gedroogd. Als je daarnaast krantenpapier in de schoenen doet, wordt extra vocht opgenomen. Let er wel op dat je niet te veel krantenpapier gebruikt om lelijke deuken te voorkomen. Het is ook belangrijk om het papier regelmatig te verversen. Zo kan er geen schimmel ontstaan. Om het drogen te bespoedigen, kun je de schoenen het beste zo ver mogelijk openen.

Gebruik alleen geen wasdroger om beschadiging aan de demping te voorkomen. Ook niet alle schoenen zijn geschikt om op de verwarming te laten drogen: leren schoenen en verwarming gaan niet samen.

 

 

 

Goed poetsen van leren schoenen

Of het nu gaat om een wekelijks klusje of een vervelende verplichting, het poetsen van leren schoenen is iets dat je in de vingers moet hebben. Afhankelijk van hoe vuil schoenen zijn, moeten ze één keer in de 10 tot 14 dagen grondig worden schoongemaakt, gepoetst en onderhouden. Omdat leer een natuurlijk product is, waaraan tijdens het looiproces al het vet en water wordt onttrokken, is het erg belangrijk dat de schoenen met regelmatige tussenpozen weer van deze stoffen worden voorzien.

Als dat niet gebeurt, verliezen ze hun elasticiteit en worden ze steeds stugger en brozer. Dat kort op zijn beurt de levensduur van de leren schoenen aanzienlijk in. Het is daarom belangrijk leren schoenen te onderhouden en het materiaal met behulp van schoensmeer opnieuw te voorzien van vetten en oliën en om het daarnaast met impregneerspray te beschermen. Bovendien is het tegenwoordig nog steeds zo dat opgepoetste, glimmende leren schoenen worden gezien als het toonbeeld van een verzorgd uiterlijk.

Leren schoenen poetsen:
stapsgewijze instructies

1. Schoenen schoonmaken

Voordat je schoensmeer pakt, moet je de leren schoenen met een borstel van het grootste vuil ontdoen. Met een vochtige doek haal je vervolgens modderresten en hardnekkig vuil volledig weg. Voordat je aan de volgende stap begint, moet je de leren schoenen echt even laten drogen.

2. Schoenen insmeren

Schoensmeer kan worden opgebracht met een speciale borstel, een schoenpoetsdoek of een oud T-shirt. Breng de schoensmeer die qua kleur bij de schoenen past nu met een doek dun en gelijkmatig op en maak kleine, ronddraaiende bewegingen. Let extra op de neus en de hiel, omdat deze plekken het snelst slijten. Begin na het inwrijven van beide schoenen meteen met het oppoetsen, omdat opgedroogde schoensmeer lastig te verwijderen is.

3. Schoenen oppoetsen tot hoogglans

De eenvoudigste manier om schoenen glans te geven, is om ze met een zachte doek te poetsen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een oud katoenen shirt of zogenaamde chamois gebruiken. Pak de doek en beweeg deze zachtjes met snelle bewegingen over de leren schoen, van de ene naar de andere kant. Geheime tip: Professionele schoenpoetsers ademen vóór het poetsen graag op de schoen om de glans te versterken.

4. Schoenen in model houden

Om schoenen goed te laten drogen en vooral om ze in model te houden, moet je er houten schoenspanners in plaatsen. Dat voorkomt vocht en nare geurtjes. Verder speelt een schoenspanner een belangrijke rol om langdurig plezier te hebben van je schoenen.

 

 

 

Onderhoudstips voor leren schoenen

 • Het loont om nieuwe schoenen na aankoop direct te poetsen en te onderhouden. Dit helpt om de schoen tegen toekomstige belasting te beschermen.

 • Bij schoenpoets voor leren schoenen kan vreemd genoeg een harde tandenborstel van pas komen. De neus, randen en hak van je schoenen kun je hiermee uitstekend poetsen.

 • Gebruik geen ingedroogde, gebarsten schoenpoets, want deze is te droog. Let bij het kopen van onderhoudsproducten voor schoenen altijd op het vochtgehalte van de schoenpoets. Je kunt dit in de winkel al testen door de verpakking al te schudden: als alles stil blijft zitten, is de schoenpoets optimaal.

 • Als je krassen op je schoenen ontdekt, kan het handig zijn om de schoenpoets in de krassen in te werken. Hiervoor moet de schoenpoets worden verhit tot deze vloeibaar is om deze vervolgens voorzichtig in de krassen te gieten. Daarna moet je de leren schoenen oppoetsen en de schoenpoets laten drogen. Dit is helaas geen permanente oplossing, maar je kunt tijdelijk de onberispelijke uitstraling van je schoenen weer terugtoveren.

 

SOS-tips voor noodgevallen bij schoenen

 • In noodgevallen kun je proberen om je schoenen snel met een siliconen doek te poetsen. Dit zorgt gedurende korte tijd voor extra glans, zodat je in een sollicitatiegesprek letterlijk kunt schitteren. Desalniettemin moet je dit niet al te vaak doen, omdat goed schoenpoetsen van cruciaal belang is voor de levensduur van je leren schoenen.

 • Wat te doen bij gemorste rode wijn?
  Bij rodewijnvlekken op schoenen van stof kun je het beste vertrouwen op de oude beproefde methode van het verwijderen van de vlek met zout. Bestrooi de wijnvlek met precies genoeg zout om de vlek volledig te bedekken. Zodra het zout de wijn heeft geabsorbeerd, borstel je het zout ervan af. Als de vlek nog niet is verdwenen, was de schoenen daarna in de wasmachine

Bescherm schoenen langdurig tegen vuil

Impregneren is een bijzonder goede methode om schoenen langdurig tegen vuil te beschermen. Of het nu gaat om sportschoenen of leren schoenen, ze krijgen hierdoor een beschermlaag, zodat invloeden van buitenaf niet zo gemakkelijk het materiaal kunnen binnendringen en vocht ervan afglijdt. Als je daarnaast kleine verontreinigingen direct verwijdert, voorkom je dat vlekken zich hechten en kun je langer wachten met de volgende wasbeurt. Ook is het belangrijk om regelmatig direct na het schoenpoetsen deze te impregneren en om nieuwe schoenen direct na aankoop te impregneren.

 

ONTDEK ONS GROTE ASSORTIMENT SCHOENEN