Drie paar gekleurde schoenen, gele Nikes, blauwe New Balance en witte Adidas
Ivana van den Berg

Ivana van den Berg

Tips tegen stinkende schoenen

Hoe je zweetgeur uit je schoenen kunt halen

We hebben er bijna allemaal weleens last van: stinkende schoenen. En je vraagt je dan wellicht af: waarom stinken mijn schoenen? Het antwoord is simpel: stinkschoenen ontstaan door zweetvoeten. De bacteriën van je zweet gaan in je schoenen zitten en die zorgen ervoor dat er een vieze geur uit je schoenen komt. We kunnen zweetvoeten helaas niet altijd voorkomen, vooral niet tijdens het sporten. We hebben daarom allemaal weleens last gehad van stinkende sneakers of sportschoenen. Maar wat kun je doen tegen stinkende schoenen? Daar hebben we een aantal simpele oplossingen voor. In dit artikel geven we 10 tips waarmee jij die vervelende zweetlucht uit je schoenen haalt.

Het belangrijkste in één oogopslag:

 • Stinkende schoenen ontstaan door bacteriën uit zweet. Deze bacteriën trekken in je schoenen en veroorzaken vieze geurtjes.
 • Laat je schoenen altijd luchten in het zonlicht. Het zonlicht doodt bacteriën en schimmels die vieze geurtjes veroorzaken.
 • Was stinkende sportschoenen van synthetisch materiaal in de wasmachine. Schoenen die van leer, suède of nubuck zijn gemaakt, kunnen niet in de wasmachine.
 • Stop baking soda, koffiepads, theezakjes, rijst of kattenbakvulling in je schoenen. Deze middelen absorberen het vocht en halen de zweetgeur uit je schoenen.
 • Stop een mengsel van azijn, afwasmiddel en water in je stinkschoenen. Laat dit een nachtje staan en haal zo de zweetgeur uit je schoenen.
 • Stop je stinkende schoenen een nacht in de vriezer. De bacteriën en schimmels die de zweetgeur veroorzaken, worden door de kou gedood.
 • Gebruik een speciale geurverdrijvende deodorant voor je schoenen. De schoendeodorant bevat bacterie- en schimmeldodende bestanddelen die ervoor zorgen dat de zweetlucht uit je schoenen verdwijnt.
 • Gebruik speciale inlegzolen voor stinkende voeten en gebruik dit in combinatie met boorzuurschilfers. Dit is een soort poeder van hele dunne schilfers dat bacteriën doodt en vieze geurtjes verwijdert.
 • Vervang regelmatig de zooltjes in je schoenen als je last hebt van zweetvoeten. Doe dit ongeveer twee tot drie keer per maand. Zo voorkom je dat bacteriën en zweetgeuren in je schoenen trekken.
 • Koop schoenen die goed ventileren en die van leer gemaakt zijn. In deze schoenen kunnen jouw voeten ademen, waardoor ze minder gaan zweten. Draag sokken van wol of katoen, want deze absorberen het vocht goed.

Wat te doen tegen stinkende schoenen

Als je hebt gezweet, kun je makkelijk de zweetgeur uit je kleding halen. Schoenen worden daarentegen vaak vergeten, terwijl het ook belangrijk is om de zweetlucht uit je schoenen te krijgen. Wil jij geen stinkende sneakers? Zorg er dan voor dat je één of meer van de volgende 10 tips toepast. Met de onderstaande tips & tricks voorkom je dat je schoenen stinken naar zweet.

Tip 1: Laat je schoenen luchten

Heb je snel last van stinkschoenen? Dan is het belangrijk dat je je schoenen niet langer dan een dag draagt. Trek elke dag een ander paar aan en wissel dus af, zodat je de gedragen schoenen kunt laten luchten. 

Als de zon schijnt, zet je je stinkende schoenen het best in het zonlicht. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat de bacteriën en schimmels die vieze geurtjes veroorzaken, dood gaan. Haal ook de binnenzool uit je schoenen en laat die afzonderlijk luchten en drogen.

Tip 2: Was stinkschoenen in de wasmachine

Wil je nog grondiger jouw stinkende schoenen schoonmaken? Dan kun je ze in de wasmachine doen. Maar let wel op, dat niet elke schoen zomaar in de wasmachine kan. Schoenen die van leer, suède of nubuck zijn gemaakt, kunnen niet in de wasmachine. Heb je stinkende sportschoenen van synthetisch materiaal? Dan kun je ze wel wassen in de wasmachine. Reinig je stinkschoenen het best op de volgende manier: 

 • Met een borstel schoonmaken

Verwijder met een borsteltje eerst zand en ander vuil van je schoenen. Sommige hardnekkige vlekken kun je beter met een schone, droge doek en een beetje alcohol schoonmaken. 

 • Je schoenen in een waszak stoppen

Stop je schoenen vervolgens in een waszak of kussensloop. Maak deze goed dicht met een knoop en speld. 

 • Met handdoeken wassen

Stop je schoenen in de wasmachine en doe er een aantal handdoeken bij. De handdoeken werken als een soort schokdemper voor je schoenen. Was je schoenen vervolgens op maximaal 30 graden op een fijnwasprogramma, zodat ze niet krimpen of verkleuren. 

 • Schoenen drogen 

Stop je schoenen niet in de droger, maar laat ze op kamertemperatuur drogen. Zet je schoenen ook niet in het zonlicht, want dan kunnen ze verkleuren. 

Tip 3: Stop baking soda in stinkende schoenen

Baking soda, oftewel baksoda, is een wondermiddel voor veel kwaaltjes en je haalt er ook de zweetgeur mee uit je schoenen. Stop een beetje baking soda in je stinkschoenen en laat ze vervolgens een nacht staan. Op deze manier kan de baking soda zweetlucht absorberen. Zuig de soda vervolgens uit je schoenen en je hebt geen last meer van vieze luchtjes.

Tip 4: Doe azijn in je stinkende schoenen

Azijn ruikt niet lekker, maar haalt wel de zweetlucht uit je schoenen. Meng hiervoor een paar eetlepels azijn met wat druppels afwasmiddel en water. Afwasmiddel neutraliseert de azijngeur. Doop twee doeken in het mengsel, wring ze uit en stop ze in je schoenen. Laat je stinkende sneakers een nachtje staan en je hebt geen last meer van een vieze geur.

Tip 5: Stop koffiepads, theezakjes of rijst in je schoenen

Wat te doen tegen stinkende schoenen? Heel simpel: Doe koffiepads, theezakjes of ongekookte rijst in je schoenen. Deze middelen hebben de eigenschap dat ze vocht absorberen. Laat je schoenen een nachtje staan met de koffiepads, theezakjes of rijst erin. De volgende dag zal de zweetgeur uit je schoenen verdwenen zijn. Koffie zorgt er ook nog eens voor dat vieze geurtjes neutraliseren.

Tip 6: Doe kattenbakvulling in je schoenen

Nog een simpel middeltje tegen stinkende schoenen is kattenbakvulling. Kattenbakvulling werkt bijna op dezelfde manier als de koffiepads: deze absorbeert vocht en neutraliseert vieze geurtjes. Doe dus wat kattengrit in je stinkende sportschoenen, laat je sneakers een nachtje staan, haal het grit er de volgende dag uit en de zweetlucht is uit je schoenen verdwenen.

Tip 7: Leg een koffiefilter met waspoeder in je stinksneakers

Wil je direct een lekkere geur? Stop dan een koffiefilter gevuld met waspoeder in je schoenen. De koffiefilter absorbeert het vocht in de schoenen en de waspoeder zorgt ervoor dat je stappers lekker gaan ruiken. Laat je schoenen een nachtje met de koffiefilter staan en ze ruiken de volgende dag als nieuw.

Tip 8: Stop stinkende schoenen in de vriezer

Bacteriën en schimmels groeien in een warme en vochtige omgeving, bijvoorbeeld in schoenen. Maar ze gaan dood bij lage temperaturen. Dus wil je van die vieze zweetgeur in je schoenen af? Leg je schoenen dan in de vriezer. Stop elke schoen apart in een plastic zak en knoop deze goed dicht. Leg je stappers vervolgens een nacht in de vriezer. Haal ze er de volgende dag uit en laat ze weer op temperatuur komen. Let op dat je je schoenen niet op of bij een verwarming zet, want dan kunnen ze vervormen. Als je schoenen weer 'ontdooit' zijn, kun je ze dragen en ben je vrij van vieze geurtjes.

Tip 9: Gebruik schoendeodorant

We gebruiken allemaal deodorant tegen zweet, maar wist je dat er ook deodorant voor je schoenen is? Ook schoenen stinken naar zweet en je verwijdert deze geur met een geurverdrijvende deodorant die speciaal bestemd is voor schoenen. De deodorant bevat bacterie- en schimmeldodende bestanddelen die ervoor zorgen dat de zweetlucht uit je schoenen verdwijnt. Dus wil je jouw stinkende sneakers of sportschoenen een opfrisbeurt geven? Haal dan een schoendeodorant in huis. Spray de deodorant in je stinkende schoenen, laat het product even intrekken en de vieze lucht is verdwenen.

Tip 10: Gebruik speciale inlegzolen

Gebruik speciale inlegzolen voor stinkende voeten in combinatie met boorzuurschilfers. Dit is een soort poeder van hele dunne schilfers die bacteriën doden en vieze geurtjes verwijderen. Gebruik de boorzuurschilfers vijf tot acht dagen en de zweetgeur zal uit je schoenen verdwijnen. 

Vervang daarnaast regelmatig de zooltjes in je schoenen als je last hebt van zweetvoeten. Doe dit ongeveer twee tot drie keer per maand. Zo voorkom je dat bacteriën en zweetgeuren in je schoenen trekken. Kies altijd voor leren inlegzolen, want leer is het minst gevoelig voor zweet. Kom je echt niet van je stinkende schoenen af? Dan is het misschien tijd om een paar nieuwe schoenen te kopen.

Stinkende schoenen voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en dat geldt ook voor schoenen die stinken naar zweet. Dan hoef je jezelf ook niet meer af te vragen wat je moet doen tegen stinkende schoenen. 

Stinkschoenen ontstaan door zweet, dus het is belangrijk om zweetvoeten te voorkomen. De oplossing hiervoor: Koop hoogwaardige schoenen die goed ventileren en van leer gemaakt zijn. In deze schoenen kunnen jouw voeten ademen, waardoor ze juist minder gaan zweten. Hierdoor voorkom je stinkende sneakers en sportschoenen. Draag daarnaast sokken van wol of katoen. Deze stoffen absorberen het vocht goed, waardoor je geen last hebt van een vervelende zweetgeur uit je schoenen. Droog ten slotte altijd goed je voeten na het douchen. En vergeet niet tussen je tenen te drogen, want daar kunnen zich bacteriën ophopen die een zweetlucht veroorzaken. 

 

Kortom, er zijn veel manieren om stinkende schoenen te verhelpen of zelfs te voorkomen. Zo zijn vieze luchtjes verleden tijd!