Broek innemen
Laura Jansen

Laura Jansen

Een broek innemen bij de taille

Broek innemen bij de taille? Dat doe je zo!

Een te grote broek innemen bij de taille? Dat kun je gemakkelijk zelf doen. Je herkent het vast wel: je hebt de perfecte broek gezien, maar hij zit te wijd bij je heupen. Je vindt de broek te mooi om te laten liggen, dus je koopt hem toch. Ander scenario: Je komt er thuis achter dat die mooie broek toch iets wijder zit dan gedacht. Dat is balen, want je wilt natuurlijk een broek die mooi aansluit. Geen paniek, want in dit artikel vertellen we hoe je zelf een broek kunt innemen bij de taille, zodat hij perfect bij jouw lichaam past.

Het belangrijkste in één oogopslag:

 • Je kunt eenvoudig je broek innemen bij de taille door de tailleband aan de achterkant iets in te knippen en er een stukje elastiek doorheen te halen. Maak het elastiek vast om de broek strakker te maken en dus ook de tailleband.
 • Je kunt je nieuwe spijkerbroek innemen door hem op een hete stand te wassen en te drogen.
 • Maak je broek strakker door de broeksknoop door de eerste riemlus van je broek te halen.
 • Laat je broek innemen bij een professionele kledingmaker.

Hoe kan je een broek innemen?

Er zijn verschillende manieren waarop je een broek kunt innemen en dus strakker kunt maken bij de taille. Wij laten je hieronder alle manieren zien:

 

1. Broek innemen zonder naaimachine

Je kunt een broek innemen zonder naaimachine. Het is zelfs heel makkelijk. Wanneer jouw broek te groot is bij de taille, kun je de tailleband aan de achterkant inknippen en vastmaken met elastiek. Dit doe je zo:

 1. Knip de tailleband aan de achterkant (dus bij je rug) op twee plaatsen in. Dit knippen doe je aan de binnenkant van de tailleband, dus aan de buitenzijde zie je hier niets van! Let op: Een tailleband bestaat meestal uit twee lagen stof. Het is de bedoeling dat je twee keer in de binnenste laag van de tailleband knipt. Je knipt dus zowel links als rechts op de rugzijde een stukje in. Zo ontstaan er 2 openingen. Het is de bedoeling dat er ongeveer drie tot vier centimeter tussen beide openingen zit.
 2. Wanneer je dit hebt gedaan, kun je tussen beide openingen een stuk stevig en dik elastiek rijgen. Let wel op dat het elastiek een stukje kleiner moet zijn dan de ruimte tussen de openingen in de tailleband.
 3. Vervolgens haal je het elastiek (aan de binnenkant van de tailleband) helemaal door beide openingen heen.
 4. Je zet het elastiek eerst bij één opening vast. Dit kan met naald en draad, maar dit kan ook met veiligheidsspeldjes.
 5. Vervolgens zet je het elastiek ook bij de andere opening vast. Weetje: Doordat het elastiek iets kleiner is dan de ruimte tussen beide openingen, ontstaat er spanning en wordt de tailleband aangetrokken. Op deze manier wordt de tailleband kleiner en sluit deze beter op je lichaam aan. Dit is de eerste manier om broeken in te nemen.

 

2. Spijkerbroek laten krimpen en zo innemen

Als je nieuwe jeans om wat voor reden dan ook bij de taille te groot zit, is het een goed idee om de spijkerbroek te wassen. Door het wassen zal de spijkerbroek krimpen. Hierdoor zal hij wat strakker zitten. Een spijkerbroek innemen is dus eigenlijk heel simpel. Hoe je hierbij te werk gaat? Dat laten we je zien aan de hand van drie eenvoudige stappen:

 • Stap 1: Stop jouw te grote jeans in de wasmachine en zet daarbij de centrifugestand zo hoog mogelijk. Vervolgens was je de jeans op 90 graden met een beetje wasmiddel. Door de hete temperatuur van het water en door het centrifugeren op hoge toeren, zal jouw spijkerbroek krimpen.
 • Stap 2: Wanneer de wasmachine klaar is, stop je de spijkerbroek direct in de droger. Ook de droger zet je op de heetste stand, zodat de hete lucht door je broek heen blaast. Ook de hete lucht laat je spijkerbroek krimpen.
 • Stap 3: Als de droger klaar is met drogen, laat je de broek nog minimaal 15 tot 20 minuten in de droger liggen. Pas daarna haal je de broek uit de droger en trek je de spijkerbroek aan. Zit de broek strakker? Mooi, dan is je spijkerbroek gekrompen en zit de taille strakker! Is de broek niet strakker geworden? Herhaal de drie stappen dan nog een keer.

Op deze manier kun je eenvoudig zelf je spijkerbroek innemen, zonder dat je hiervoor een naaimachine nodig hebt.

 

3. Broek strakker maken zonder riem

Je kunt natuurlijk altijd een riem dragen om je broek beter aan te laten sluiten op je taille. Dit is vooral een geschikte manier voor een pantalon. Maar hoe weet je nou of je nette broek goed zit? Lees hierover meer in ons artikel over aandachtspunten bij een pak kopen

Het kan ook zo zijn dat jij het dragen van een riem helemaal niet zo fijn of mooi vindt. In dat geval kun je je broek ook strakker maken zonder riem. Je doet dit door de broeksknoop door de eerste riemlus van je tailleband te halen. Vervolgens maak je de knoop weer vast zoals normaal. Op deze manier kun jij je broek innemen bij de taille, zonder ook maar een schaar of naaimachine aan te raken.

 

4. Broek innemen bij de taille door een professional

Heb jij geen zin in gedoe en wil je dat jouw broek perfect op je heupen of taille zit? Breng je broek dan naar een professionele kledingmaker in de buurt. Je broek wordt dan op maat vermaakt door een professional. Op deze manier weet je zeker dat die broek straks weer fantastisch rond je taille zit. Dit kost gemiddeld rond de 25 euro en meestal ligt je broek binnen een paar dagen weer voor je klaar.

Ben je zelf een beetje handig en heb je een naaimachine in huis? Dan kun je natuurlijk ook zelf achter de naaimachine kruipen en de broek innemen bij de taille. Voor een mooi en professioneel resultaat kun je het beste de tailleband innemen aan de achterkant. Wil je het jezelf gemakkelijker maken? Dan kun je de taille innemen aan de zijkanten.

Een broek innemen bij de taille is dus helemaal niet moeilijk. Kies de manier die jou het meest aanspreekt. Zo kun je ook jouw broek strakker maken.