Jeans

Spijkerbroek wassen

De slimste wastips

Bijna iedereen heeft wel één favoriete jeans. Of misschien zelfs wel meerdere lievelingsexemplaren. De zoektocht naar een spijkerbroek met de voor jou perfecte fit kan nogal eens lastig zijn. Heb je jouw droomjeans dan eenmaal gevonden? Dan wil je de jeans natuurlijk op de juiste manier wassen. We helpen je graag met enkele van de slimste wastips om je spijkerbroek te wassen. In ons artikel vind je de belangrijkste aandachtspunten bij het wassen van jeans. Volg de algemene wasregels op als je jouw jeans extra lang in goede conditie wilt houden.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Was je spijkerbroek het best niet vaker dan nodig is.
  • Houd je aan de wasinstructies die op het waslabel in de jeans staan.
  • Was je spijkerbroek het best op een lage temperatuur.
  • Voor een donkere jeans kun je het best een mild vloeibaar wasmiddel gebruiken. Gebruik geen wasverzachter!
  • Was je jeans apart.
  • Was de broek al, voordat je hem de eerste keer gaat dragen.
  • Je kunt je spijkerbroek centrifugeren op maximaal 1000 toeren. Een stretchjeans mag je op maximaal 700 toeren centrifugeren.
  • Stop je spijkerbroek niet in de droger!

Alle tips & tricks om je spijkerbroek te wassen

Denim is een mooie dikke en stevige stof. Je zult misschien niet direct denken dat het helemaal niet zo goed is om een spijkerbroek vaak te wassen. Hoe vaker je een spijkerbroek wast, hoe sneller de stof slijt en de kleuren vervagen. Je kan een jeans prima langer dan één dag dragen. Sterker nog, het is beter om de jeans pas na vier à vijf keer dragen in de wasmachine te doen. Als je je spijkerbroek gaat wassen, kun je het best meteen al je jeans bij elkaar wassen en er geen andere kledingstukken bijstoppen. Sluit de rits van de broeken, doe de knopen dicht en doe de jeans binnenstebuiten in de machine. Zo zullen je spijkerbroeken minder snel beschadigen tijdens het wassen.

Je mag een jeans trouwens gewoon centrifugeren. Dat is natuurlijk heel fijn, aangezien een kletsnatte jeans heel zwaar wordt en lange tijd nodig heeft om te drogen. Het is belangrijk om niet klakkeloos de jeans in de centrifuge te doen op het hoogste toerental. Beter is het om de stof te beschermen door op maximaal 1000 toeren te centrifugeren. Bestaat je jeans voor een deel, of volledig, uit stretchstof? Centrifugeer dan op een toerental van maximaal 700.

Twijfel je of je je spijkerbroek moet wassen voordat je deze voor het eerst gaat dragen? Ons advies: Je weet van tevoren nooit helemaal goed op welke manier je jeans geproduceerd is. Zeker wanneer je een van de goedkopere jeans koopt, kunnen er tijdens het productieproces chemische stoffen gebruikt worden. Deze stoffen zijn niet altijd even gezond en daarom kun je de jeans beter eerst een keer gewassen hebben, voordat je deze aantrekt.

Het waslabel in je jeans

De fabrikant van kleding geeft altijd een wasadvies. Het gaat hierbij om wasvoorschriften. Deze informatie vind je op het waslabel in de jeans. Je vindt hierop bijvoorbeeld informatie over de temperatuur waar de jeans op gewassen moet worden, of de spijkerbroek in de droger mag en of je deze kunt strijken. Volg je deze instructies op? Dan ben je al een heel eind in de goede richting om je jeans mooi te houden en krimpen te voorkomen.

Op het waslabel staat vermeld op welke temperatuur de jeans gewassen kan worden. Een spijkerbroek wassen op een zo laag mogelijke temperatuur (30 graden) is het best.

Het juiste wasmiddel voor je spijkerbroek

Ben je niet helemaal zeker of je voor het wassen van je jeans het best waspoeder of een vloeibaar wasmiddel kunt gebruiken? Onze tip: Zeker bij een donkere jeans is het belangrijk om géén waspoeder te gebruiken, maar een vloeibaar wasmiddel. Het waspoeder wil namelijk al snel vlekken op de stof achterlaten. Kies vooral voor een mild wasmiddel voor gekleurde was. Hiermee verlaag je het risico op toegevoegde bleekmiddelen en blijven de kleuren mooi. Zelfs een wasmiddel voor de fijne was is een heel goede keuze, vooral wanneer er stretch in de jeans is verwerkt. Een spijkerbroek wassen én daarbij wasverzachter gebruiken; dat is uit den boze. De elasticiteit van de stof wordt door de wasverzachter hevig aangetast. Zwarte jeans houd je mooi zwart door de jeans voor het wassen eerst in een bak met azijn te leggen. De kleur blijft zo veel beter behouden tijdens het wasproces.

Na het wassen van je jeans

Na het wassen van je jeans is het tijd om deze te drogen. Een jeans moet aan de lucht drogen. Een spijkerbroek in de droger is een echte no-go. Is de jeans erg gekreukt? Over het algemeen gaan de kreukels vanzelf uit de stof door het dragen van de jeans. Wil je de jeans toch graag strijken? Keer de jeans dan binnenstebuiten, voordat je met strijken begint.

Vraag je jezelf nou af of jeans ook kan krimpen? De hedendaagse jeans bevat een mix van katoen, polyester en elastaan. Katoen heeft in jeans nog altijd de overhand. Dit natuurproduct krimpt makkelijk, zeker tijdens de eerste wasbeurt. Wanneer je je jeans voor de eerste keer wast, kan deze tot wel 20 procent krimpen. Het kan behoorlijk vervelend zijn als de jeans tijdens het passen in de winkel perfect zat en na het wassen ineens een stuk kleiner is geworden. Merk je dat de broek tijdens het passen al strak zit, dan is het misschien toch een goed idee om rekening te houden met krimp en een maatje groter te kiezen.