Opgevouwen overhemd
Laura Jansen

Laura Jansen

Je overhemden opvouwen

Zo blijft alles kreukvrij

Wie kent het niet - je overhemd is fris gewassen, perfect gestreken en nu moet het natuurlijk ook mooi kreukvrij blijven! Hier lees je hoe je je overhemd het best kunt opvouwen, waar je op moet letten en welke trucs kunnen helpen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Het opvouwen van een overhemd begint al bij het strijken, stap voor stap naar een glad overhemd.
  • Een vouwplank - een tijdbesparende optie, maar niet altijd met het perfecte resultaat.

Voordat je met het opvouwen kunt beginnen

Natuurlijk moet je eerst je overhemden wassen en drogen, voordat je kunt beginnen met het opvouwen. Let er bij het wassen op dat je het juiste wasprogramma gebruikt en de wasvoorschriften opvolgt. Tip: raadpleeg ons artikel 'Overhemden wassen'. Na het wassen en drogen, is het tijd om je overhemden te strijken. De overhemden moeten dus eerst zonder vouwen of plooien worden gestreken, voordat je met het opvouwen kunt beginnen. Om je overhemden goed op te kunnen vouwen, moet je op zoek naar een geschikte plek die genoeg ruimte biedt om je overhemden uit te spreiden. Denk bijvoorbeeld aan een tafel of je bed.

Je overhemden opvouwen

Om je overhemden goed op te kunnen vouwen, kun je onderstaand stappenplan hanteren:

 

  1. Sluit alle knopen en leg vervolgens het overhemd met de voorkant naar beneden op een vlakke ondergrond.
  2. Strijk het overhemd in alle richtingen glad: trek eerst aan beide zijkanten en daarna tegelijkertijd aan de onderste zoom en de kraag.
  3. Vouw de rechterkant voor een derde naar het midden toe: een vouw in de lengte, die ongeveer drie tot vijf centimeter naast de kraag begint, is ideaal.
  4. Plaats de ene hand plat op de rechterschouder en sla met de andere hand de rechtermouw terug.
  5. Vouw de linkerkant van het overhemd ook ongeveer voor een derde naar het midden toe.
  6. Klap de linkermouw terug en vouw alles weer glad.
  7. Vouw de onderste helft van het overhemd naar boven, totdat het hemd in het midden is gevouwen en de onderkant van het overhemd op de schouder aansluit.
  8. Draai het overhemd voorzichtig om. Controleer nu voor de laatste keer of het overhemd nog ergens plooien heeft. Haal deze eruit door voorzichtig aan het overhemd te trekken. Klaar!

Tips en tricks om je overhemden kreukvrij te houden

Strijktips
Wacht even na het strijken: Als je een fris gestreken overhemd wilt vouwen, laat je het eerst een half uur afkoelen. Hang het overhemd bijvoorbeeld op een kledinghanger.

 

Vloeipapier helpt tegen kreukels en plooien
Als je op reis gaat, is de juiste manier van inpakken essentieel: Om ervoor te zorgen dat het mooi opgevouwen overhemd ook in de koffer niet kreukt, moet het helemaal bovenop liggen op een zo glad mogelijk oppervlak. Creëer dit oppervlak bijvoorbeeld met behulp van je handdoek. Daarnaast kun je het overhemd ook in vloeipapier inpakken.

 

Rol overhemden niet op
Oprollen? Dat is beter geschikt voor T-shirts. Vaak wordt het oprollen van overhemden aanbevolen om ruimte te besparen. Maar deze techniek is slechts in beperkte mate geschikt voor herenoverhemden. Herenoverhemden hebben namelijk knopen en een kraag en zijn daarom niet overal even dik. Bij het oprollen kan de druk daarom niet gelijkmatig worden verdeeld, waardoor ongewenste plooien ontstaan.

 

Vouwplanken snel, maar niet zo nauwkeurig
Vouwplanken zijn snel, maar niet perfect. Zogenaamde vouwplanken worden aanbevolen als hulp bij het opvouwen. Ze bestaan uit vier onderdelen, die via scharnieren met elkaar zijn verbonden. Het betreffende kledingstuk wordt daarop geplaatst, waarna de delen om de beurt worden ingeklapt. Maar net zo kreukvrij als bij zorgvuldig met de hand opvouwen worden overhemden op deze manier niet.

Tips bij gekreukte overhemden

Als je opgevouwen overhemd het verblijf in de koffer toch niet perfect heeft doorstaan, kun je het in noodgevallen snel met behulp van stoom (hete douche) of een föhn kreukvrij krijgen. Is je overhemd gekreukt, omdat je vergeten bent het op te vouwen? Heb je geen tijd om het te strijken? Trek dan gewoon snel je favoriete pullover of trui over het overhemd aan en niemand zal het merken.