Diverse te grote schoenen

Te grote schoenen gekocht?

Zo maak je ze kleiner!

Heb jij een paar te grote schoenen gekocht? Dat kan de beste overkomen. Bij het passen leken ze perfect te zitten. Maar nu je ze langer draagt, merk je toch dat de schoenen te breed zijn voor je voeten. Of misschien komt je hiel wel vrij tijdens het lopen. Heel vervelend! Gelukkig hoef je schoenen die te groot zijn niet direct af te schrijven. In dit artikel laten we je namelijk verschillende manieren zien waarop je grote schoenen passend kunt maken. We geven je ook goede tips waarmee jij in de toekomst weet waar je op moet letten bij de aankoop van nieuwe stappers. Zo koop jij je pumps en andere schoenen nooit meer te groot.

Het belangrijkste in één oogopslag:

  • Schoenen zijn te groot wanneer er te veel loze ruimte zit tussen je tenen en de voorkant van je schoen. Of wanneer je voet tijdens het lopen bij de hiel slipt.
  • Wanneer je schoen een klein beetje te groot is, kun je een paar dikke sokken dragen. Je kunt in dit geval ook kiezen voor inlegzolen.
  • Als het dragen van inlegzooltjes niet werkt, kun je altijd nog naar de schoenmaker gaan om je schoen te laten verkleinen.
  • Je kunt de aankoop van te grote schoenen voorkomen door je voeten professioneel op te laten meten. Het is ook belangrijk om tijdens het passen van de nieuwe schoenen géén dikke sokken te dragen.
  • Steek je duim in de lege ruimte tussen je hiel en de schoen. Lukt dit niet? Dan is de schoen te klein. Blijft er nog ruimte over? Dan is de schoen te groot.

Wanneer zijn schoenen te groot?

Bij het dragen van te kleine schoenen merk je meteen dat je voeten als het ware knel zitten. Maar bij schoenen die te groot zijn, komen de problemen pas na een tijdje. In eerste instantie zullen de schoenen namelijk comfortabel zitten. Maar op termijn kan het te veel aan loze ruimte in de schoen vervelende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld maar aan een zenuwbeknelling in je voet. Het is dus belangrijk om te weten wanneer schoenen te groot zijn voor je voeten en hoe je dit kunt voorkomen.

Weetje: Schoenen kunnen zowel in de lengte als in de breedte te groot zijn. Schoenen zijn in de lengte te groot wanneer er te veel ruimte zit tussen de tenen en de voorkant van de schoen. Dit kan voor wrijving zorgen, die eelt en blaren kan veroorzaken. Wanneer een schoen te groot is in de breedte, zal vooral je voet tijdens het lopen bij de hiel blijven slippen.

Wat kun je doen tegen te grote schoenen?

Zijn je schoenen te groot, maar kun je ze niet meer retourneren? Dan zijn er gelukkig tal van oplossingen om je schoenen te verkleinen. Wij zetten de beste tips voor het dragen van te grote schoenen voor je op een rijtje. Let op: Niet al onze tips zullen bij iedereen het gewenste resultaat hebben. Of het opvolgen van de tips ook voor jou succesvol is, is afhankelijk van het type schoen én van de vorm van je voet. Aarzel dus niet om meteen meerdere tips op te volgen. Je zult al snel genoeg zien welke redmiddelen het best bij jou en je te groot gekochte schoenen passen.

Het dragen van dikke sokken in te grote schoenen

Een paar dikke sokken in te grote schoenen dragen, kan ervoor zorgen dat enkele millimeters loze ruimte worden opgevuld. Het kan ook de kans op blaren door te grote schoenen verkleinen. Dikke sokken zorgen namelijk voor een extra laag tussen je voeten en de schoen. Zo wordt wrijving tussen je huid en het materiaal van de schoen voorkomen.

Draag inlegzooltjes of hielkussens

In plaats van dikke sokken te dragen, kun je ook kiezen voor inlegzooltjes. In sommige gevallen kan het dragen van inlegzolen in te grote schoenen wel een halve schoenmaat uitmaken. Deze opvulzooltjes vullen als het ware de loze ruimte in je schoen op. Zo blijft je voet steviger in de schoen zitten. Daarnaast kunnen zooltjes voor te grote schoenen het comfort van je voet verbeteren. Zo wordt je gewicht beter over de voet verdeeld. Hierdoor wordt de kans op ernstige voetproblemen sterk verminderd.

Zijn je schoenen te groot bij de hiel en slipt je hiel regelmatig uit je schoen? Het gebruik van een hielkussentje voor te grote schoenen kan dit probleem oplossen. Een hielkussen plak je aan de binnenkant, op het hielgedeelte van je schoen. Je voet heeft zo geen extra speling meer aan de achterkant en kan dus niet meer uit de schoen slippen. Zijn je pumps te groot bij de hiel? Ook dan biedt een hielkussentje uitkomst. Dit kan de kans op blaren zelfs aanzienlijk verminderen.

Ga naar de schoenmaker met je te grote schoenen

Heb je alles geprobeerd om je schoenen te verkleinen, maar heeft niets geholpen? Dan blijft er nog maar één oplossing over: je schoenen kleiner laten maken door een professionele schoenmaker. In de meeste gevallen kan een schoenmaker eenvoudig een hielvoering plaatsen om je te grote schoenen passend te maken.

Hoe kun je voorkomen dat je schoenen te groot zijn?

Wij zeggen altijd: voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je in dit artikel ook graag een paar tips waarmee jij de aankoop van te grote schoenen kunt voorkomen:

Focus je niet te veel op de schoenmaat

Sommige schoenen of schoenmerken zullen groter of kleiner uitvallen dan de maat die op de doos staat aangegeven. De maat van een schoen is namelijk voor een groot deel afhankelijk van de vorm en het materiaal. Zo vallen leren schoenen bijvoorbeeld regelmatig kleiner uit, omdat het materiaal aan het begin vaak nog vrij stug is. Leren schoenen, zoals Dr. Martens moet je inlopen. Kijk daarom niet alleen naar de schoenmaat, maar pas schoenen altijd. Zo kun je checken of je daadwerkelijk de juiste schoenmaat te pakken hebt.

Laat jouw voeten opmeten

De maat van je voeten verandert naarmate je ouder wordt. Door je voeten te laten opmeten, weet je zeker dat je de juiste maat schoenen draagt. Het kan namelijk zo zijn dat je beide voeten niet precies even groot zijn. Is dit bij jou het geval? Koop je nieuwe schoenen dan in de maat van je grootste voet.

Draag geen dikke sokken bij het passen van schoenen

Veel mensen dragen dikke sokken in grote schoenen om ze op te vullen. Maar met dikke sokken zul je niet goed kunnen voelen of de schoen te groot is. Draag bij het passen van nieuwe schoenen altijd dunne sokken. Of draag kousenvoetjes, zeker bij schoenen die je bij warm weer wilt gaan dragen.

Schijn bedriegt

In de loop van de dag zwellen je voeten altijd een beetje op. Dit komt doordat je voeten continu in beweging zijn, waardoor ze vaak warm worden. Zitten je schoenen 's ochtends nog vrij ruim? Het kan gebeuren dat ze aan het eind van de dag juist krap zitten. En dan moet je je schoenen gaan oprekken. Om dit probleem te voorkomen is het slim om je nieuwe stappers altijd 's middags te passen. Dan kun je beter bepalen of je schoenen te groot zijn of juist niet.

Hoeveel cm moet je over hebben in je schoen?

Het wordt aangeraden om maximaal 1,5 centimeter vrije ruimte over te hebben in je schoen. Er wordt ook wel vanuit gegaan dat de ruimte tussen je tenen en de voorkant van je schoen ongeveer 1 vinger breed moet zijn. Hoe je dit kunt nagaan? Duw je duim tussen je hak en de hiel van je schoen. Kun je je duim niet in de loze ruimte duwen tussen hak en schoen? Dan is de schoen te klein. Kun je jouw duim gemakkelijk tussen je hak en de schoen steken? En hou je zelfs nog ruimte over? Dan zijn je schoenen te groot.

Wat gebeurt er als je te grote schoenen draagt?

Het dragen van te grote schoenen kan vervelende gevolgen hebben. Zijn je schoenen te groot bij de hiel? Dan zal de achterkant van je voet continu uit je schoen glippen. Op deze manier kunnen er pijnlijke blaren ontstaan. Zijn je schoenen te groot bij de tenen? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk last krijgen van eeltplekken en blaren op de tenen en wreef van je voet. Ook likdoorns kunnen worden veroorzaakt door het dragen van te grote schoenen. Wanneer je te lang loopt in schoenen die te groot zijn, kun je er zelfs doorgezakte voeten aan overhouden. Je voeten worden in te grote schoenen niet goed ondersteund. Om je voeten in topconditie te houden, is het dus van groot belang schoenen in de juiste maat te kopen.

FAQ

Is het erg als je schoenen te groot zijn?

Het is niet altijd erg als je schoenen iets te groot zijn. Maar te grote schoenen kunnen wel voor vervelende voetproblemen zorgen, zoals eelt, likdoorns en blaren.


Wat kun je doen als je schoenen te groot zijn bij de tenen?

Als je schoenen te groot zijn bij de tenen kun je dikke sokken dragen of een inlegzooltje in de schoen leggen. Werkt dit allemaal niet? Laat je schoenen dan het best kleiner maken bij de schoenmaker


Wat moet je doen als je schoenen te groot zijn bij de hiel?

Het dragen van dikke sokken of inlegzooltjes kan helpen als je schoenen te groot zijn bij het hielgedeelte. Ook het dragen van hielkussentjes kan de ruimte tussen je hiel en de schoen verkleinen. Als dit allemaal niet werkt, is het slim om je schoenen te laten verkleinen door een schoenmaker. Deze kan je te grote schoenen verkleinen, zodat jij weer op wolkjes loopt.