Je overhemd opvouwen?

JE OVERHEMDEN OPVOUWEN: ZO BLIJFT ALLES KREUKVRIJ

Wie kent het niet - je overhemd is fris gewassen, perfect gestreken en nu moet het natuurlijk ook mooi kreukvrij blijven! Hier lees je hoe je je overhemd het best kunt opvouwen, waar je op moet letten en welke trucs kunnen helpen.

Het belangrijkste in één oogopslag:

  • Het opvouwen van een overhemd begint al bij het strijken, stap voor stap naar een glad overhemd
  • Een vouwplank - een tijdbesparende optie, maar niet altijd met het perfecte resultaat

 

 

VOORBEREIDING

OVERHEMDEN WASSEN EN LATEN DROGEN

Ten eerste is het uiterst belangrijk dat de overhemden eerst met het juiste wasprogramma en met inachtneming van de wasvoorschriften worden gewassen en gedroogd, voordat je ze kunt opvouwen. Raadpleeg hiervoor ons artikel Overhemden wassen.

OVERHEMDEN ZONDER KREUKELS STRIJKEN

Hierna moeten de overhemden vóór het opvouwen eerst zonder vouwen worden gestreken.

HET OPVOUWEN VOORBEREIDEN

Zoek een geschikte plek met genoeg ruimte om je overhemden goed uit te leggen, bijvoorbeeld een tafel of je bed.

 

 

HOE VOUW JE EEN OVERHEMD

Sluit alle knopen en leg vervolgens het overhemd met de voorkant naar beneden op een vlakke ondergrond.

Strijk het overhemd in alle richtingen glad: trek eerst aan beide zijkanten en daarna tegelijkertijd aan de onderzoom en de kraag.

Vouw de rechterkant voor een derde naar het midden toe: een vouw in de lengte, die ongeveer drie tot vijf centimeter naast de kraag begint, is ideaal.

Plaats de ene hand plat op de rechterschouder en sla met de andere hand de rechtermouw terug.

Vouw de linkerkant van het overhemd ook ongeveer voor een derde naar het midden toe.

Klap de linkermouw terug en vouw alles weer glad.

Vouw de onderste helft van het overhemd naar boven totdat het hemd in het midden is gevouwen en de onderkant van het overhemd op de schouder aansluit.

Draai het overhemd voorzichtig om. Controleer nu voor laatste keer of het overhemd nog ergens plooien heeft. Verhelp deze eventueel door voorzichtig aan het overhemd te trekken. Klaar!

 

 

VERDERE TIPS: HOU JE OVERHEMD KREUKVRIJ
TIPS EN TRUCS

STRIJKTIPS

Wacht even na het strijken: als je een fris gestreken overhemd wilt vouwen, laat het dan eerst een half uur afkoelen. Hang het overhemd bijvoorbeeld op een kledinghanger.

VLOEIPAPIER HELPT TEGEN KREUKELS EN PLOOIEN

Als je op reis gaat, is de juiste manier van inpakken essentieel: om ervoor te zorgen dat het mooi opgevouwen overhemd ook in de koffer niet kreukt, moet het helemaal bovenop liggen, op een zo glad mogelijk oppervlak. Creëer dit oppervlak bijvoorbeeld met behulp van je handdoek. Daarnaast kun je het overhemd ook in vloeipapier inpakken.

ROL OVERHEMDEN NIET OP

Oprollen? Dat is beter geschikt voor T-shirts. Vaak wordt het oprollen van overhemden aanbevolen om ruimte te besparen. Deze techniek is echter slechts in beperkte mate geschikt voor herenoverhemden. Herenoverhemden hebben namelijk knopen en een kraag en zijn daarom niet overal even dik. Bij het oprollen kan de druk daarom niet gelijkmatig worden verdeeld, waardoor ongewenste plooien ontstaan.

VOUWPLANKEN - SNEL, MAAR NIET ZO NAUWKEURIG

Vouwplanken zijn snel, maar niet perfect: ook zogenaamde vouwplanken worden aanbevolen als hulp bij het opvouwen. Ze bestaan uit vier onderdelen, die via scharnieren met elkaar zijn verbonden. Het betreffende kledingstuk wordt daarop geplaatst, waarna de delen om de beurt worden ingeklapt. Net zo kreukvrij als bij zorgvuldig met de hand opvouwen worden overhemden op deze manier echter niet.

 

SOS-TIPS

SOS-tips voor noodgevallen bij overhemden

  • Als je overhemd het verblijf in de koffer toch niet perfect heeft doorstaan, kun je het in noodgevallen snel met behulp van stoom (hete douche) of een föhn kreukvrij krijgen.

  • Overhemd gekreukt omdat je vergeten bent het op te vouwen, maar geen tijd om te strijken? Trek gewoon een pullover over het overhemd aan en niemand zal het merken

Infografik zum Thema Hemden waschen, falten und bügeln.

Deel de infographic op uw website met deze embedcode:

 

ONTDEK HIER ONS ASSORTIMENT OVERHEMDEN VOOR WERK EN VRIJE TIJD

SUPER SLIM FIT

SLIM FIT

REGULAR FIT

COMFORT FIT

 

 

ONZE TOPMERKEN OVERHEMDEN

Jake*s
HUGO
Olymp Level Five
Eterna
Christian Berg

 

ONTDEK ONZE RUIME KEUZE AAN OVERHEMDEN