Wasmand met was en wasmiddel

De was sorteren

Zo doe je dat!

Wil je je was in goede conditie houden en lang genieten van de mooie uitstraling en frisse kleuren van je kleding? Dan doe je er goed aan om je was te sorteren en niet zomaar op een hoopje de wasmachine in te doen. Maar hoe sorteer je je was eigenlijk? Wat is bonte was? En hoe herken je fijne was? Dit zijn enkele vragen waar we je graag mee verder helpen.

Het belangrijkste in één oogopslag

  • Je kunt je wasgoed sorteren op kleur. Maak onderscheid tussen witte was, bonte was en donkere was.
  • Ook is het verstandig om was op het type stof te sorteren. Linnen is natuurlijk en heeft bijvoorbeeld een andere wasbeurt nodig dan een synthetische stof, zoals acryl.
  • Hou bij het sorteren van je wasgoed ook rekening met de temperatuur waarop de items gewassen mogen worden.

Hoe kan ik de was sorteren?

Was kan op verschillende manieren worden gesorteerd. Je kunt het doen op kleur. Daarbij maak je onderscheid tussen donkere, witte en bonte oftewel gekleurde was. Maar ook het sorteren op stofsoort en temperatuur kan zinvol zijn. We bespreken hieronder alle mogelijkheden.

 

Manier 1: was sorteren op kleur

Deze categorie kunnen we verder indelen in: gekleurde, witte en donkere was. Hieronder bespreken we de diverse categorieën:

Bonte was is voornamelijk het gekleurde wasgoed dat niet onder de andere kleuren valt. Let wel op: bont gekleurde handdoeken en theedoeken was je niet met de reguliere bonte was, maar apart. Dit heeft te maken met de soort textiel die van elkaar verschilt.

Bij witte was is het heel belangrijk om goed te sorteren, nóg belangrijker dan bij de andere kleursoorten. Witte was neemt namelijk snel de kleur over van andere gekleurde was, maar er kan ook al snel een grauwe sluier over de was komen, waardoor de heldere witte kleur verdwijnt. Was wit dan ook alleen maar met echt witte was.

Donkere was omvat alle kleuren die ook echt donker zijn. Denk hierbij aan zwarte was, grijze was, donkerblauw en donkerbruin wasgoed.

 

Manier 2: wasgoed sorteren op het type stof

Heb je op kleur gesorteerd, dan is het tijd om de stapels was per kleur op stofsoort te sorteren. De ene stof is veel sterker dan de andere stof en zo heeft de fijne was een andere behandeling nodig dan stoffen als fleece en katoen. Er zijn vele verschillende soorten stof. Dit zijn de belangrijkste soorten op een rij:

  • Acryl & wol lijken, qua manier waarop ze gewassen moeten worden, heel erg op elkaar. Acryl is echter een synthetisch product en wol is een natuurproduct. Acryl was je binnenstebuiten en op 30 graden. Wol was je vaak ook op 30 graden, maar soms ook met een handwasprogramma. Bekijk dan ook altijd de wasinstructie. Wol was je met een speciaal wolwasmiddel. Om acryl antistatisch te houden, wordt het wassen met wasverzachter aanbevolen. Lees ook ons artikel met tips over wol wassen.
  • Fleece was je op 40 graden, bij voorkeur zonder wasverzachter. Om pluisjes te voorkomen, is het belangrijk om fleece apart - en zeker niet samen met katoen - te wassen. Was je je fleece samen met katoen? Dan kunnen er pluisjes ontstaan.
  • Kasjmier is een type stof dat als wol te typeren is. Kasjmier is afkomstig van de kasjmiergeit. Het is een heel fijne - en mits juist behandeld - een hele sterke stof. Het is tevens een redelijk dure stof, waardoor het juiste onderhoud vaak wel meer dan de moeite waard is. Gebruik voor kasjmier een kort wasprogramma van maximaal 30 graden.
  • Katoen is een stevige en ademende stof. Veel kleding is gemaakt van katoen of een katoenmix. Wat wassen betreft, kan de stof wel tegen een stootje. Je kunt katoen dan ook prima op 40 graden wassen. Bij katoen met een print kun je beter voor een lagere temperatuur kiezen.
  • Linnen is, net als wol, kasjmier en katoen, een echt natuurproduct. Het is gemaakt van de bast van de vlasplant. Linnen staat bekend om haar ademende kenmerken, sterk absorberende vermogen en stevigheid. Het is echter ook een sterk kreukende stof. Handwas is voor linnen het beste, maar gebruik vooral geen intensieve wasprogramma's en was op maximaal 30 graden. Was linnen items samen met zo weinig mogelijk andere kleren, gebruik een programma waarbij er op lage toeren wordt gecentrifugeerd en hang de kleding direct op na het wassen. Je beperkt de kans op kreuken door de linnen items tijdens het ophangen zoveel mogelijk recht te trekken.
  • Nylon is waterafstotend, kreukt niet en droogt snel. Als je krimpen wilt voorkomen, was je nylon het best op maximaal 40 graden.
  • Polyester was je op maximaal 40 graden. Ook deze stof kreukt makkelijk wanneer je er niet goed mee omgaat. Trek deze stof net als linnen direct strak tijdens het ophangen.
  • Spijkerstof oftewel denim is een stevige stof. Om de kleur van spijkerstof goed te houden, was je deze kleding binnenstebuiten op maximaal 30 graden. Verder kun je prima een normaal wasmiddel gebruiken.
  • Tricot is een heel rekbare en comfortabele stof, maar is wel gevoelig voor krimp wanneer het te heet gewassen wordt. Was tricot daarom op maximaal 30 graden.
  • Viscose is een semi-synthetische stof die iets kan krimpen tijdens het wassen. Handwas is de beste keuze, maar machinewas op maximaal 30 graden kan ook heel goed. Bovendien is een wasprogramma voor wol en zijde een uitstekende keuze wanneer je viscose wil wassen.

 

Manier 3: was sorteren op temperatuur

Per stofsoort is al aangegeven op welke temperatuur het beste kan worden gewassen. Als je op kleursoort en stof hebt gesorteerd, kun je op temperatuur sorteren om vervorming en krimp te voorkomen.