Vrouw in een rode zomerjurk met een strohoed
Laura Jansen

Laura Jansen

Snel verf uit je kleding krijgen?

Zo lukt het!

We hebben allemaal weleens verfvlekken op onze outfit gehad. Maar hoe krijg je verf uit kleding Misschien denk je dat verwijderen niet mogelijk is, maar het is makkelijker dan je denkt. Met een paar handige tips en huis-tuin-en-keukenmiddeltjes haal je zelfs hardnekkige acrylverf uit je kleren. Dus geen zorgen meer! Wanneer je kind met verf heeft geknoeid of wanneer je zelf verf tijdens het klussen hebt gemorst, hoef je de kleding met verf vlek niet gelijk weg te gooien. In dit artikel laten we je zien hoe je de verschillende soorten verf uit je kleding kunt halen.

Het belangrijkste in één oogopslag

 • Dep met een stuk keukenpapier op de natte verfvlek. Zo kan het keukenpapier de verf opnemen.
 • Kleding met een vlek van verf op waterbasis kun je gewoon onder de kraan uitspoelen en vervolgens in de wasmachine doen.
 • Een vlek van verf op oliebasis verwijder je door er terpentine of wasbenzine op te deppen. Spoel het betreffende kledingstuk daarna uit en stop het vervolgens in de wasmachine
 • Acrylverf uit je kleding krijgen, lukt met alcohol. Dep alcohol op de verfvlek en wrijf de verf er vervolgens af.
 • Probeer opgedroogde vlekken met een bot mesje van het betreffende kledingstuk te schrapen. Opgedroogde olieverf kun je met terpentine verwijderen. Opgedroogde acrylverf kan met alcohol worden weggehaald.

Hoe krijg je verf uit kleding?

Heb je verf op je kleding gemorst? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk die vervelende vlekken verwijderen. Wacht dus niet te lang met het verwijderen van de verf. Behandel het kledingstuk direct. Als de verf op je kleding nog nat is, kun je de verfvlek het best even met een stuk keukenpapier deppen. Het keukenpapier neemt de verf op. Zo haal je al een groot deel van de verf uit je kleding. Belangrijke tip: wrijf niet over de verfvlek.

Als je de meeste verf van je kleding hebt gehaald, kun je de verfvlek verder behandelen. Hoe je dat doet, verschilt per verfsoort. Er zijn verschillende soorten verf: verf op water- of oliebasis en acrylverf.

Wij laten je hieronder zien welke manieren er bij elke soort verf bestaan om verfvlekken uit je kleren te krijgen:

1. vlekken van verf op waterbasis

Verf op waterbasis is de soort verf die vaak op school wordt gebruikt. Ook latex- en emulsieverf is op waterbasis gemaakt. Deze verf maakt gelukkig geen hardnekkige vlekken. Je verwijdert deze verfvlekken vaak snel weer uit je kleding. Haal de natte verf eerst weg met keukenpapier door te deppen. Spoel je kleding vervolgens uit met water. Vervolgens stop je het kledingstuk in de wasmachine. Het resultaat: je hebt met succes de verf uit je kleding gehaald.

2. vlekken van verf op oliebasis

Verf op oliebasis is eigenlijk gewoon olieverf of terpentine. Wanneer je een vlek van olieverf op je kleding hebt, kun je het kledingstuk niet zomaar in de wasmachine stoppen. Je loop dan het gevaar dat de vlek nooit meer uit je kleding gaat.

Hoe ga je dan wel te werk als je olieverf uit kleding wilt verwijderen?

 1. Dep ook hier eerst de natte verf met keukenpapier.
 2. Spoel het betreffende kledingstuk voorzichtig uit met water.
 3. Is de vlek niet weg? Gebruik dan terpentine of wasbenzine om de vlek te verwijderen. 
 4. Pak een oude doek en maak het doekje vochtig met terpentine of wasbenzine. 
 5. Probeer vervolgens de verfvlek met de doek te verwijderen door voorzichtig op de vlek te deppen. 
 6. Als dit niet lukt, kun je ook ook altijd een speciaal middel om verfvlekken te verwijderen  kopen. 
 7. Was de kleding in de wasmachine op een normaal wasprogramma.
 8. De vlek zou nu volledig verdwenen moeten zijn. 

3. acrylverf uit kleding verwijderen

Gaat acrylverf uit kleding? Het antwoord is 'ja'. Vlekken van acrylverf krijg je wat lastiger uit je kleding, want deze verfsoort trekt dieper in het textiel. Maar er zijn natuurlijk wel manieren om de acrylverf vlekken te verwijderen. In tegenstelling tot olieverf moet je bij acrylverf juist geen terpentine gebruiken om de verfvlek te verwijderen. Alcohol volstaat bij het verwijderen van acrylverf. De alcohol moet trouwens niet puur zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook nagellakremover, ontsmettingsalcohol of haarlak gebruiken. De alcohol zorgt ervoor dat het plastic laagje van de verf loskomt.

Om de verfvlek te verwijderen, dep je natuurlijk eerst weer de natte verf. Doe vervolgens wat alcohol op een doekje en wrijf ermee over de verf. Even wachten en je zult zien dat de verf vanzelf zal loslaten.

Let op: Test eerst of je kleding reageert op alcohol door een klein beetje alcohol op een onzichtbare plek aan te brengen.

Een opgedroogde verfvlek uit kleding verwijderen

Heb je de verf niet direct uit het kledingstuk gehaald? Dan is de verfvlek al opgedroogd. Hoe verwijder je dan oude verf uit kleding? Uitgeharde verf uit kleding verwijderen, is moeilijk. Maar dit is niet onmogelijk. Gaat het om olieverf die al opgedroogd is? Dan kun je het best het eerste laagje verf er voorzichtig met een bot mesje afschrapen. Dep vervolgens een beetje terpentine of wasbenzine op de vlek met een oud doekje. Spoel vervolgens het betreffende kledingstuk uit en stop het in de wasmachine. Is de opgedroogde vlek niet van olieverf? Gaat het om een opgedroogde acrylverf vlek? Dan zul je zien, dat er in de meeste gevallen een soort plastic laagje is ontstaan. Je verwijdert deze verf vlek door er alcohol op te deppen en eroverheen te wrijven. Doe dit zolang, totdat het plastic laagje loslaat. Spoel het kledingstuk uit, stop het in de wasmachine. Je zult zien dat de verfvlek verdwenen is.